Chef's Special

Bringing modern designs and lifestyle requirements into harmony with period details, Landmark transformed a Victorian kitchen to create an ergonomic, functional space to meet the needs of a professional cook in a relaxed, sociable seaside home.

Having relocated from Devon to a stunning property with views across the River Fowey in Cornwall, Judith and Keith approached Landmark with a brief to create a kitchen in which Keith could indulge his passion for cooking. With experience on their hands from renovating previous homes, the couple knew exactly what they wanted in their spacious, period kitchen (Keith even had the number of cupboards mapped out). Hoping to incorporate some of the Victorian features and existing cabinets within a contemporary scheme, involving the knocking down of a dividing wall between the original kitchen and dining rooms to make a large living and kitchen space with estuary views over to Polruan, they just needed Landmark to come along and turn their ideas into reality.

With their ability to translate Judith and Keith’s ideas into detailed, workable plans, Landmark was commissioned for a complete overhaul of the original Victorian cabinetry, the manufacture of new cabinets and the redesign of the kitchen and dining area.

From the outset our ideas were understood and implemented, and our confidence in Mat at Landmark led to a trusting relationship with the whole design. The quality and workmanship throughout were impeccable and the process, in a nutshell, was a pleasure.

Judith and Keith Tomline,
St Fimbarrus, Fowey

Judith and Keith Tomline

Specification

Overview

This project required a sympathetic approach to a kitchen refurbishment, redesign and rebuild in a coastal Victorian townhouse. Wanting to bring 21st century designs and lifestyle into harmony with period details and cabinetry, the client requested the combination of understated beauty and traditional craftsmanship in a practical, highly functional kitchen that would meet the needs of a professional cook.

Key objectives

Landmark's main objective was to fuse traditional and contemporary designs, in keeping with the refurbishment of this period house.

We undertook a complete renovation of the existing Victorian cabinets, by removing the doors, stripping everything back to bare wood, repairing any damage, re-painting and re-hanging. In order to create new cabinets that would emulate the style of the old whilst also introducing a contemporary element, we opted for in-frame, hand-painted cupboards with a quirk-bead detailing around the apertures. Our task also included enlarging the chimney breast to accommodate a four-oven Aga and then integrating the new design with the original, full-height cupboards.

In order to create a more social space we blurred the boundaries between the kitchen and dining areas by extending the cabinet runs into the dining area. Opening up the two rooms made the most of the estuary views, and by replacing wall cabinets with simple shelving we further increased the sense of space and light. In terms of the layout, Judith and Keith also wanted to separate the working areas by using an island as the main food preparation zone.

Landmark were also commissioned to design, build and install a more utilitarian space in the laundry. We achieved this by simplifying the cabinet style and using plain shaker doors with tongue and groove panelling, dark-wood knobs, and fitting a deep and practical Belfast sink.

In addition to the successful work in the kitchen and laundry room we were asked back to design and install a large library bookcase for Judith's antique children's books. And when it came down to refurbishing the couple’s new bistro "Tiffins" in Fowey, Landmark were once again employed by Judith and Keith, this time to build two unique, walnut-topped bars.

Unique features

  • Base units that offer copious storage while the island serves as dedicated working space. Eye-catching open shelving means Keith’s dry and preserved goods are close to hand.
  • Kitchen cabinets hand-painted in Farrow & Ball's 'Green Blue' No.84, topped by a combination of honed African black granite and wide plank European oak worktops.
  • Extended, clearly defined spacing between preparation zones so that two people can work simultaneously in the kitchen.

High-spec appliances and finishing touches include:

  • A Villeroy and Boch by Franke double ceramic butler sink with Hansgrohe semi-pro tap
  • A Fisher and Paykel integrated double drawer dishwasher
  • Hotpoint 90cm integrated drawer fridge
  • Handles, knobs and pulls from the Giara 'Country' range, in Brittanium finish
  • Internal door furniture supplied by Landmark, from Finesse fittings Pewter and Leather range
  • Island lighting by Original BTC – three 'Ripple' pendants in spun aluminium finish.
Chefs Special